Home Sweet Home

Dizajn enterijera

« Boje u enterijeru | Main | Tapete kao problem »

Značaj svetla u enterijeru
2010/08/31,23:19

 

  

 

  Svetlo ima snažan efekat isticanja u dizajnu enerijera. Njegova moć da podstakne, harmonizuje ili kreira raspoloženje u eri razvijenih i fleksibilnih tehnologija svetla, sve je veća.

   Jedan umetnik je rekao "Večernja lampa nad porodičnim stolom, može da bude za srećnu porodiocu centar sveta".

   Koristeći moć svetla da otkrijemo i istaknemo detalje u enterijeru, mi u stvari primenom svetlosnih efekata oblikujemo prostor.

  Često nismo zadovoljni osvetljenošću prostorija prirodnim svetlom, imamo stambene prostore koji nisu savršeni, sa malim prostorijama za više namena i bez mogućnosti za rekonstrukciju. Idealno bi bilo kada bi započeli sa izgradnjom svog doma i unapred isplanirali sve detalje prema svojim potrebama i željama.  Ako to ne možemo, to ne znači da u takvim uslovima treba odustati od savršenog doma.

Prirodnim i veštačkim izvorima svetlosti, moguće je kreirati niz efekata ( kroz odnos svetla i senke, efekat odsjaja, potenciranje različitosti i sl.). Izborom vrste svetiljki, variranjem polozaja ugradnje, uz kombinovanje savremenih formi u oblasti osvetljenja, možemo stvoriti dominantan uticaj svetla u prostoru.

Broj tačaka osvetljenja koje ćemo upotrebljavati prema trenutnoj aktivnosti u prostoriji ( podne lampe, lampe postavljene na niskom stočiću, svetlosni predmeti i zidne lampe) stvoriće dovoljno potrebne svetlosti, a mnoštvo izvora svetlosti na različitim mestima čine ambijent prijatnijim.

Spot lampe upravljene ka slici, dekorativnom predmetu, polici ili biljci, učestvuju u dekoraciji prostorije. Pravilno osvetljeni zidovi i plafoni i promena boje svetla  stvara željenu atmosferu u savremenom ambijentu.


Izvor: http://www.gradnja.rs/igra-svetlosti-u-enterijeru/

 

 

 

 

 

Komentari

Comment Icon

Ovo je fantasticno, znamo koga angazovati za uredjenje stana. Slazes se :-)

Posted by: drazenkab at 2010/09/02, 14:18
Comment Icon

Slažem se,drago mi je da tako misliš:-)

Posted by: maxima at 2010/09/03, 09:02
Comment Icon

ovo su saveti za sve one kojma su luksuzn stanovi deo svakodnevnice.. meni bas i nisu ali mislim da uz tvoje znanje moze svaki stan da se sredi da bude fensi :D

Posted by: Ljubica at 2011/12/11, 12:52
Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu